Rinoplasti (Burun Estetiği) Nedir? Kimlere Uygulanır?

Rinoplasti (Burun Estetiği) Nedir? Kimlere Uygulanır?

Burun estetiği (Rhinoplasty) burun yapısının ve temel işlevlerinin düzeltilmesi için yapılan burundaki kemik ve kıkırda yapılarının şekillendirilerek yeni bir görünüm elde edilmesidir.
Burun estetiği günümüzde isteğe bağlı olarak en çok yapılan cerrahi operasyondur. Burun görünümünü, burnun kemerli olması, uzun olması, burun ucunun düşük olması, deliklerin asimetrik veya çok büyük olması vb. sebeplerle beğenilmemesi ve burun şeklinden dolayı sağlıklı nefes alamayan kişiler istedikleri taktirde sağlık durumları el verdiği müddetçe bu operasyonu yaptırabilirler. İsteğe bağlı yapılan burun estetiği ameliyatları dışında kazalara, çarpmalara bağlı travmalar sonucunda meydana gelen şekil ve işlev bozuklukları sonucunda da operasyon yapılabilmektedir.

Yüzünüze En Uygun Burun Tipi Hangisidir?

Burnumuz bizim için hayatı önem taşıyan organlardan biridir. Sağlıklı bir burun yaşam kalitemizi önemli ölçüde etkilemektedir. Sağlığımızın yanı sıra görünümümüzün de temelini oluşturduğu göz önüne alındığında sosyal hayatı, özgüveni de etkilediği  bilinen bir gerçektir.
Burun estetiği olma kararı alan kişilerin en zorlandıkları karar ise yüzlerine uygun burun tipi kararı vermek oluyor. Bir çok kişi hangi burun tipini seçeceği konusunda kararsız kalmaktadır çünkü çok fazla seçenek arasında kalıyorlar.
Yüzünüze en uygun burun tipine karar vermek aslında tahmin edildiği kadar zor değildir bu konuda doktorunuzun uzmanlıklarına, bilgi birikimlerine, deneyimlerine güvenmelisiniz bu sebeple de burun estetiği konusundan uzman bir hekime başvurmanız oldukça önemlidir. Yüzünüze en uygun burun için önce solunumunuzun en üst düzeyde olacak şekilde olan burun tipini sonrasında ise yüzünüzün gerektirdiği ölçülerde bir burun yapısını tercih etmelisiniz. Burun estetiği konusunda uzman bir doktor yüzünüze ve sağlığınıza en uygun burun tipini seçmeniz de yardımcı olacaktır.

Burun Estetiği Yöntemleri Nelerdir?

Burun estetiği kararı vermek, burun tipini seçmek ve bu aşamalardan sonra son aşamada burun estetiği ameliyatının tekniğini belirlemek gerekmektedir.  Bir çok burun estetiği yöntemi olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Burun estetiği yaptırmak isteyenlerin bir çoğu burun estetiği ameliyatı için hangi yöntemin kullanılacağı konusunda çok kararsız kalıyorlar yada istedikleri yöntem doğrultusunda araştırmalar yapıyor.  Burun estetiği ameliyatında kullanılacak yöntem doktorunuz tarafından sağlığınız göz önünde tutularak belirlenmektedir. Her yöntem her hastaya veya her buruna uygun olamamaktadır. Bu sebeple doktorunuza güvenip en doğru yöntemi sizin için belirlemesine izin vermelisiniz

Burun Estetiği Yöntemleri;

  • Açık Rinoplasti
  • Kapalı Rinoplasti
  • Piezo tekniği
  • Tipplasti
  • Sekonder burun ameliyatı
  • Lazer Burun Estetiği
  • Profiloplasti

En iyi ve en doğru burun estetiği yöntemi sağlığınız ve burun yapınız için en uygun olan yöntemdir.

 

Burun Estetiğinde Yaş Sınırı Var Mı?

Burun yapısı yüz ifadesini tamamen etkilediği için özellikle genç yaşlarda özgüven eksikliği, beğenilmeme kaygısı vb kaygılara bağlı psikolojik etkiler meydana getirmektedir. Bu sebeple genç yaşlarda burun estetiği isteği dikkate alınacak kadar çoktur. İnsan gelişimi göz önüne alındığında kızların ve erkeklerin gelişimleri farklılık göstermektedir. Gelişimleri göz önüne alındığında kızların burun gelişimleri 16 yaşında erkeklerin ise 18 yaşında durmaktadır. Her hangi bir travma öyküsü söz konusu değilse bu yaşlarda ameliyat olmak isteyen herkes burun estetiği ameliyatı olabilir.
Burun estetiğinde yaşla ilgili bir üst sınır bulunmamaktadır. Yaşa bağlı sağlık sorunu bulunmayan tüm bireyler istedikleri zaman burun estetiği ameliyatı olabilirler.

Burun Ucu Estetiği Nedir?

Burun ucunda oluşan çeşitli şekil bozuklukları nedeniyle kötü görünüm oluşabilmektedir. Bu bozukluklar için burun ucu estetiği ameliyatı yapılabilmektedir. Burun ucu estetiği, burnunda kemerli yapı olmayan ve yalnızca burun ucu düşüklüğü, burun ucu genişliği gibi sorunlar görülen hastalar için yapılan işlemlerdir. Bu işlemler sırasında burun kemiklerine ve kıkırdak yapısına müdahale edilmez. Yalnızca burun ucundaki şekil bozuklularının giderilmesi için ufak müdahaleler yapılır. Bu nedenle uygulanması, diğerlerine göre daha kolay olan ve daha az süren estetik ameliyatlardır.


İdeal Bir Burun Nasıl Olmalıdır?

Standart olarak ideal denebilecek bir burun bulunmamaktadır. Sosyokültürel ve etnik yapılara göre ideal kavramı farklılık gösterir. Buna yaş ve cinsiyeti de eklemek gerekir. Yaşamın farklı evrelerinde ideal ve güzel burun kavramı farklılık gçstermiştir. Standart olarak ideal burun olmasa da insanlarda  “altın oran” (1,618) denen oranlara yakın görüntüler güzel ve estetik olarak kabul edilir..
Yüzümüzün de bir altın oranı bulunmaktadır ve bu altın oran ideal bir görünüm vermektedir. Örneğin; Ağız genişliği ile burun genişliği, burun uzunluğu ile burun projeksiyonunun oranları altın orana denk gelir. İdeal bir yüzde; yüz yatay planda 3, dikey planda 5 eşit parçaya bölünür. Burnun yüzün diğer yapıları ile ve burnun kendi içinde ideal oranları vardır. Ameliyatta bu oranlar dikkate alınır. Kadında ve erkekte burnun diğer yüz yapıları ile açıları ve oranları farklılıklar gösterir. Örneğin; Nazofrontal (burun-alın) açı 115–130º, Nazolabial (burun-dudak) açı 90-120º dir. Bu açıların kadınlarda daha geniş erkeklerde daha dar olmaları uygundur. Sonuç olarak ideal burun; estetik olarak yüzün diğer kısımları ile uyum içinde ve doğal görünümlü, fonksiyonel olarak ise rahat nefes alan burundur.

Ameliyatsız Burun Estetiği Mümkün mü?

Burun estetiği olmak isteyen ancak ameliyat olmaktan korkan veya ameliyat olmadan sonuç elde etmek isteyen bir çok kişi bulunmaktadır. Ameliyat olmadan burun estetiği olmak mümkün.
Dolgu ve toksin uygulamaları ile buruna şekil vermek ve sorunlu bölgelerin görünümünü değiştirmek mümkün olmaktadır. Burun estetiği ameliyatı gibi komplike ve derin bir değişiklik beklemek tabi ki söz konusu değil ancak bir çok kişiyi mutlu edecek düzeyde kusur olarak görülecek düzeltmeler yapıla bilmektedir.
Ameliyatsız burun estetiğinin uygulanabileceği durumlar;

  • Burun alın birleşim yerinin çöküklüğü,
  • Burun ucunun yükseltilmesi gereken durumlar (Burun ameliyatı olmayı düşünenler için yeniden gözden geçirilmelidir),
  • Burun tabanının desteklenmesi gereken durumlar,
  • Burun sırtında ki düzensizlikler,
  • Burun ucu özellikle konuşurken aşağı doğru hareket edenler,
  • Burun kanatları gülerken genişleyenler

Burun Estetği Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Rinoplastiyi takip eden ilk günlerde yüzünüz şiş ve ödemli olacaktır; sakın umutsuzluğa kapılmayın, bu durum hızla düzelecektir. Ameliyattan sonra hastaların üzgün ve sıkıntılı hissetmeleri sık rastlanan bir durumdur ve doğaldır. Günden güne burnunuz şekillenmeye ve daha iyi görünmeye başladıkça moraliniz düzelecektir.
 
Burun estetiği sonrası şu hususlara dikkat etmek gerekir;
 

  • Ameliyattan sonraki ilk gün burnunuzu şiş ve ağrılı hissetmeniz normaldir. Hekiminizin verdiği ilaçları kullanmanız yeterlidir.
  • Gümünüz teknoloji ile şişlikler ve morluklar yok denecek kadar az olsa da soğuk uygulama şişlik ve morluğun giderilmesine yardımcı olacaktır.
  • Ameliyattan sonraki ilk 1-2 gün burundan kanlı sızıntı olması doğaldır.
  • Birkaç hafta süreyle burun tıkanıklığı devam edebilir. 
  • Doku iyileşmesini bozmamak adına bu süre boyunca burnunuzu kuvvetlice temizlemekten, sümkürmekten kaçınmanız gerekir.
  • Bu dönemde sigara, alkol ya da ağır aktivite kesinlikle yasaktır. Banyo ise ılık suyla olması şartıyla serbesttir.
  • 7 - 10 gün arasında burnunuzu destekleyen tüm dikişler ve burnunuzu destekleyen atel alınacaktır.
  • Ağır ve yorucu bedensel faaliyetlerden 2-3 hafta süreyle kaçınmalısınız. Burnunuza gelebilecek her türlü darbeden uzak durmalısınız.
  • Yüzünüzü yıkarken, saçınızı tararken ve makyaj yaparken dikkatli olmalısınız.
  • Eğer lens kullanıyorsanız, hemen kullanmaya başlayabilirsiniz ancak gözlük kullanmaya yaklaşık 2 ay sonra başlayabilirsiniz.

Burun Estetiği Sonrası İyileşme Süreci

Burun ameliyatı sonrasındaki iyileşme süreci de operasyonun başarısında büyük önem taşımaktadır.  Ameliyatın hemen ertesi günü beklenen burun görüntüsü oluşmayacaktır. Bu iyileşme sürecinin tamamlanıp burunun en oturmuş haliyle görünümünü alması ortalama bir yıllı alacaktır.
Bu noktada, kişinin iyileşme sürecini nasıl geçirdiği de önemli rol oynar. Kişi iyileşme sürecinde doktorun tüm uyarılarına uymalı; burnunu olası  darbelere karşı korumak için her zamankinden daha fazla dikkat etmelidir. İyileşme sürecinde burundaki yumuşak dokulu yapılar darbelere karşı daha hassas olacaktır. 

Burun estetiği ameliyatından sonraki ilk 3 gece uyurken baş, yastıklarla desteklenmeli ve mümkün olduğunca dik pozisyonda tutulmalıdır. Burun sırtındaki atel genellikle 7 gün sonra çıkartılır ve burnun üzerine baskı yapacak şekilde bantlar takılır. Bu sürede burnun hareketine yol açacak aşırı yüz ve mimik hareketlerinden kaçınılması gerekir. Aynı şekilde çiğnemesi zor olan yiyecekler de yüz kaslarını aşırı zorlayacağı için burun hareketine neden olur. Bu türden yiyeceklerin tüketilmesine bir süre için ara verilmelidir. Hatta dişleri sert bir şekilde fırçalamak burun tabanında zorlanmaya neden olacağı için bu tür sert hareketlerden kaçınılmalı; dişler olabildiğinde yumuşak bir biçimde fırçalanmalıdır. Burun kesinlikle sümkürerek temizlenmemelidir. Burun estetiği ameliyatından sonra burnu temizlemek için deniz / okyanus suyu içeren sıvılar kullanılmalıdır.

Burun Esetetiği Kimlere Uygulanmaz?

Bazı durumlarda, rinoplasti uygulanması önerilmez veya riskli olabilir. Burun estetiği kimlere uygulanmaz şu durumlarda geçerli olabilir:

  1. Sağlık Sorunları: Ciddi sağlık sorunlarına sahip olan kişilere rinoplasti önerilmeyebilir. Özellikle kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet gibi kronik sağlık sorunları olanlar veya son zamanlarda büyük cerrahi operasyonlar geçirmiş kişiler için rinoplasti riskli olabilir.
  2. Yetersiz Fiziksel ve Psikolojik Hazırlık: Bazı kişiler, cerrahi işlem öncesinde yetersiz fiziksel veya psikolojik olarak hazırlanmış olabilirler. Bu durumda, rinoplasti önerilmeyebilir. Cerrahi öncesi değerlendirme, hasta adayının fiziksel sağlığını ve ameliyat sonuçlarına olan beklentilerini değerlendirmek için önemlidir.
  3. Genç Yaş: Genç yaşta rinoplasti, burun yapısının tam olarak olgunlaşmadığı için riskli olabilir. Genellikle 15-16 yaşından sonra bu tür ameliyatlar düşünülür ve bu yaşa gelinmeden önce ebeveyn onayı gerekebilir.
  4. İyi Genel Sağlık ve Estetik Beklentiler: Rinoplasti ameliyatı, genel olarak iyi bir genel sağlığa sahip ve gerçekçi estetik beklentilere sahip olan kişilere uygulanır. Tamamen farklı bir burun yapısı veya görünüm talepleri olan kişiler için cerrahlar bu tür ameliyatları önermeyebilirler.
  5. Sigara Kullanımı: Sigara kullanımı, rinoplasti sonrası iyileşmeyi olumsuz etkileyebilir ve komplikasyon riskini artırabilir. Bu nedenle, cerrahiye başlamadan önce sigara içen kişilere sigara bırakmaları önerilir.
  6. İlaç veya Alkol Bağımlılığı: İlaç veya alkol bağımlılığı olan kişilere rinoplasti uygulamak riskli olabilir. Bu tür bağımlılıklar, iyileşme sürecini zorlaştırabilir ve ameliyat sonrası komplikasyon riskini artırabilir.
  7. Bu liste, rinoplastiye uygun adayların birkaç örneğini içermektedir, ancak her hasta farklıdır ve ameliyatın uygunluğu her bir kişi için ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Rinoplasti düşünüyorsanız, doktorunuz ile görüşerek sizin için en uygun tedavi seçeneklerini ve riskleri görüşmelisiniz.


Revizyon Ameliyatını Gerektiren Sorunlar?

Derin nefes alındığında burun valfinin kapanması veya içeri yeteri kadar hava girmemesi sorunu

Burun için yapılan ilk ameliyatta burun sırtındaki kemerin yeteri kadar alınamamasına bağlı olarak ortaya çıkan estetik bozukluk.

İlk operasyonda burun ucundaki düşüklüğün giderilememesi ya da burun ucunun şiş gibi görünmesi.

Burun ucunun çok kaldırılması nedeniyle burun deliklerinin karşıdan bakıldığında görülmesi.

Burun ile yüz boyutu arasında orantısızlık olması. İlk ameliyatta yüze göre burunun yeterince küçültülmemesi ya da gereğinden fazla küçültülmesi.

Op. Dr. Ümit Karagöz
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ümit Karagöz özellikle KBB Hastalıkları, Burun Estetiği(Rinoplasti), Alerjik Rinit ve Horlama Tedavisi gibi alanlarda büyük bir tutkuyla hastalarına yardımcı olmaktadır. 
WhatsApp ile Danışın +905312367211
Hemen Arayın +90531 236 72 11
Adresimiz

Mansuroğlu, Avcılar Exclusive Plaza, 288/4. Sk No:9/1 K5 D:92, Bayraklı/İzmir